Glendinning House, Belfast

glendinning-house3
glendinning-house6
glendinning-house7
glendinning-house9
glendinning-house10
glendinning-house1

Glendinning House, Belfast

Glendinning House is an imposing 5 storey Edwardian building in the heart of Belfast City Centre. It is a Category B2 Listed Building (built in 1910) and also set within a designated conservation area. The building originally served as a warehouse but in latter years had been converted to office use and was in need of modernisation. Following confirmation of Listed Building Consent to undertake the works, we delivered a high-quality Category ‘B’ fit-out to the reception area and 3rd & 4th floors creating a   tailor-made, practical and functional space for our client.
 

The refurbishment works were complex and required significant liaison with the Department for Communities Historic Environment Division (HED) to agree proposals. The reception area was fully stripped back to the original shell including removal of a set of redundant concrete steps (dating back to 1910) to create a more spacious environment. To comply with current standards new drainage systems were installed to accommodate reception area toilets and the entire space was completely rewired, replumbed and new heating systems fitted. A high-quality finish was achieved with the installation of bespoke reception desk furniture, automatic glass lobby sliding doors, glazed partition screens separating lower and upper waiting areas, a coffered effect ceiling and bespoke tiled flooring. Prior to works commencing on the 3rd and 4th floors structural repairs were made to the building fabric including Soffit Repairs, external Brickwork Repairs & upgrading of intumescent paint to existing structural columns. Subsequent internal alterations provided new toilets, storage facilities and fire blocks with fire safety doors. Both floors were fully re-carpeted, redecorated and rewired with key design features including new raised access floors, access ramps,  glass balustrades and feature wall LED details. The installation of new plant deck within an existing light-well completed the works and facilitated new energy efficient heating

KEY FEATURES

Programme and quality were achieved throughout the project and influenced by the following factors:

  • Development of a detailed Construction Phase Health and Safety Plan which accounted for works in a live, city centre environment with restricted access. We adopted many measures to mitigate disruption and maintain safety including delivery restrictions to reduce traffic and noise restrictions to avoid disturbing workers on other floors/adjacent buildings
  • Relying on Permits being issued in a timely fashion by the road service
  • Weekly liaison meetings with the client to review progress and design
  • Engagement with NIE to upgrade mains power requirements

Back

Keep me updated

Stay connected, please enter your details for updates and latest info


 

Fill in the form below and we will contact you as soon as possible.






Tick if you would like to receive information regarding products, services, news and promotions from Felix O'Hare. We won't share your details with other companies. For more information about how we store your data view our privacy policy.
Tel:
02830261134
Fax:
02830261397